OPP - Organizacja Pożytku Publicznego

Chcesz, aby Twoje podatki były lepiej wykorzystywane? Masz dość pazernego budżetu? Skorzystaj z szansy, jaką daje Ci ustawa o działalności pożytku publicznego. Od stycznia 2004 roku polscy podatnicy mogą przekazywać 1% swojego podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego. Czym są takie organizacje? To wszystkie te podmioty, które wyręczają państwo w jego obowiązkach - organizują darmowy wypoczynek dla dzieci i młodzieży, prowadzą kluby sportowe, opiekują się zabytkami, kultywują regionalną tradycją.

Przekazanie części swojego podatku to po prostu najlepsza forma demokracji bezpośredniej - sami decydujemy, na co wydane będą nasze pieniądze. Wyręczamy w tym ministra finansów i nie pozwalamy, by część naszych ciężko zarobionych pieniędzy trafiło nie tam, gdzie byśmy chcieli. Od kilku lat nasze podatki możemy przekazywane również dla Fundacji na Rzecz Zdrowia Dzieci i Młodzieży im. Grzegorza Kolosy. Przez 25 lat z jej oferty skorzystało już prawie 85 tys. dzieci! Gdyby wpłat od sponsorów było jednak więcej, Fundacja mogłaby w większym stopniu dofinansować wypoczynek dzieci, zwłaszcza tych najuboższych. Dlatego tak ważne jest nasze wsparcie.

Oto w jaki sposób możemy przekazać 1% naszych podatków dla Fundacji. To bardzo proste!

Wypełnij PIT online:

Program do pitów 2016

lub tradycyjnie:

KROK 1. Obliczamy podatek i kwotę, którą możemy przekazać.

Wypełniamy nasz PIT 37 (ew. PIT 36 - sprawdź w swoim Urzędzie Skarbowym) - podane wartości są przykładowe.

I tu ważna zmiana! W części I - „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego” wpisujemy numer Krajowego Rejestru Sądowego - 0000111954 (rubryka 131). W rubryce 132 wpisujemy 1% kwoty należnego podatku (a więc 1% kwoty z rubryki 126).

KROK 2. NIE MA DRUGIEGO KROKU!

Nie musisz już iść na pocztę do banku i robić przelew! 1% Twojego podatku zostanie Fundacji im. G. Kolosy przekazane przez URZĄD SKARBOWY! To bardzo wygodne!

Copyright © Fundacja Kolosy. Wszelkie prawa zastrzezone.
Created by MicroWorks